Víte jaký je rozdíl mezi speciální a komerční kávou? Proč je speciální káva dražší než běžné komerční druhy kávy.

    Vhodný výběr a kvalita kávového zrna je pro přípravu kávy velice důležitá, protože jen velice kvalitní a čerstvě upražená zrna ovlivní skutečnou chuť kávy. Jako komerční kávu většinou označujeme běžné značky, balící se ve velkých závodech nadnárodních společností. Speciální káva se obvykle praží v malých obchodech nebo v kavárnách, kde znají a používají tradiční metody a technologie jejího zpracování. Jedním ze základních předpokladů k tomu mít možnost vychutnat si šálek opravdu té nejlepší kávy, je znalost původu a metoda praní kávových bobulí.

  Existuje několik způsobů, jakým se kávové bobule propírají. Mokrá loupaná praná, plně praná, přírodní praná, medová a vinná. Každá metoda je v něčem jedinečná a zásadním způsobem ovlivňuje výsledek kvality fazolí. Proto je důležité znát jejich původ a vhodně zvolenou metodu praní, abychom si po upražení mohli dopřát opravdu jen tu nejlepší kvalitu. Speciální kávy nabízí možnosti většího výběru než komerční kávy. Kávu si můžeme koupit podle místa kde byla káva pěstována. Takové kávě se říká, káva jednoho původu. Komerční kávy nabízí velmi omezený výběr směsí a pražení, přispívá to k malým možnostem nákupu nesmíšené kávy jednoho původu.

    Jaký je rozdíl mezi speciální kávou a komerční kávou už zřejmě víte. Představte si tedy, že si nyní budete chtít místo kávy pražené, koupit kávu nepraženou, ale přímo jako zelené fazolky. Jak správně skladovat zelená zrna kávy, aby zůstala čerstvá, bez vůně a při pražení vždy vytvářela příjemnou vůni?

    Zelená kávová zrna jsou porézní a hygroskopická. Znamená to, že snadno absorbují a zadržují vlhkost. Pokud například uložíte zelená zrna poblíž česneku, kávové zrno získá jeho vůni a chuť. Zelené zrno proto držte dál od všech aromatických potravin, aby Vám zůstalo čerstvé a nekontaminované. Uchovávejte v kontejnerech nebo uzavíratelných plastových sáčcích na místě, které je teplotně poměrně stabilní, tmavé a nijak zvlášť vlhké. Díky tomu Vaše zelená zrna zůstanou čerstvé měsíce i roky!

    Pražená kávová zrna se skladují o dost snáze. Většinu své kvality si uchovávají maximálně po dobu 1 až 2 týdnů při pokojové teplotě. Pražená zrnková káva je nejlepší uchovávat ve vzduchotěsné nádobě na kávu. Pokud se rozhodnete skladovat kávová zrna ve skleněné nádobě, chraňte ji před světlem. Skleněná nádoba s kávovými zrny by měla být uložena na tmavém místě, například ve skříni.

Nikdy prosím neskladujte kávu v chladničce nebo mrazničce !

    Mnoho lidí si stále myslí, že ponechání kávy uvnitř chladničky nebo v mrazáku, je dobrým způsobem, jak si můžeme kávu dlouhodobě uchovat. Ale ponechat kávu v mrazáku způsobí, že zrno absorbuje okolní  pachy a chutě, no a nakonec ten přechod z chladu do tepla a zpět. Není to pro ni vůbec dobré, jak bylo psáno výše. Káva absorbuje vlhkost a tohle se ji určitě nebude líbit a Vám taky ne 🙂

 

Share This